Goniąc życie tracimy z widoku to, co najważniejsze – zdrowie, harmonię, energię. Skupiamy się na chwilowej modzie obcobrzmiących nazw „super food” a zapominamy to tym, co rodzime, znajome i od wieków uprawiane na naszych ziemiach.
Unikalny, świeżo tłoczony sok jabłkowy na zamówienie to absolutna bomba zdrowotna: zawiera dużą ilość błonnika, witaminę C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, A, Retinol, E, D, K, β-Karoten, likopen, naturalnie występujące cukry oraz mnóstwo minerałów.
Jabłka pomagają w odchudzaniu – oczyszczają organizm z toksyn, wzmacniają zęby, zapobiegają miażdżycy, chronią przed zawałem. Żaden inny owoc nie zawiera tak prozdrowotnych właściwości. Zalecane jest spożywanie przynajmniej 2-ch jabłek dziennie!
Chcemy pokazać, że ten wspaniały owoc nie tylko jest do spożycia na surowo, ale również pod wieloma innymi postaciami – takie nasze małe „czary”. To, co wyróżnia nasz sok – nie tłoczymy go „na zapas”, zamawiasz, my tłoczymy i otrzymujesz świeży i pełnowartościowy sok.
Zachęcamy – zacznij od codziennych małych nawyków – jabłko lub szklanka soku. Wybierz zdrowie, zacznij o siebie dbać i rób to z przyjemnością.
1. Jakie odmiany używane są do tłoczenia?
Odmiany z których tłoczymy soki: Rubin, Honeycrisp, Jonagored, Fuji , Gloster, Ligol, Pinova – robimy mieszankę, jedne odmiany są bardziej słodkie a inne bardziej soczyste lub mają więcej tanin. Każdy ten aspekt ma znaczenie jaki smak otrzymamy.
2. Czy coś dodajecie do soków, skoro są takie słodkie?
Soki są bez dodatku wody i cukru. jedynie to dodajemy w przypadku smakowych przyprawy korzenne/cytrynę/miętę. Nie dolewamy też żadnego koncentratu soku jabłkowego.
3. Jak wygląda proces wyciskania soków?
Jabłka są myte, następnie rozdrabniane na najmniejsze kawałki. W kolejnym etapie cała pulpa wkładana jest do tradycyjnej prasy, następuje zgniatanie ogromną siłą. Wytłoczony sok jest pasteryzowany i rozlewany do umytych i zdezynfekowanych butelek.
4. Jak długo można przechowywać sok?
Sok jest pasteryzowany, więc nawet 4 miesiące może stać nieotwierany w temperaturze pokojowej.
Rekomendujemy jednak wypicie go jak najszybciej – jest to związane z naszym podejściem, żeby spożywać produkty świeże i pełnowartościowe. Po otwarciu należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 2 dni. Sok w opakowaniu bag in box może stać po otwarciu nawet przez 14 dni.
5. Jaka jest dostępność soków?
Nasze soki są produktem sezonowym. Zależy, jak duży zbiór jabłek będzie w danym roku. Zazwyczaj jabłka mamy dostępne do końca maja, początku czerwca (duży ma wpływ na to, jak się przechowują, ponieważ przechowujemy je w tradycyjny sposób w chłodni, nie korzystamy z „kontrolowanej atmosfery”). Kolejny sezon na jabłka zaczyna się październik/listopad.
6. Jak składać zamówienie?
Kontaktując się z nami! W odpowiedzi poinformujemy, kiedy tłoczymy sok. Mamy zasadę, że zbieramy zamówienia a dopiero potem tłoczymy. Mamy bardzo małe „zapasy”. Soki tłoczymy w weekend i na zamówienie, więc najpóźniej do piątku prosimy o informację, jakie jest zapotrzebowanie. Dostawa do uzgodnienia.
Zawsze świeża dostawa.