OCET JABŁKOWY – ELIKSIR DLA ZDROWIA I URODY

Ocet jabłkowy znany od starożytności jako doskonały eliksir oczyszczający i leczniczy. Zawiera wiele cennych składników w istotny sposób wspierających witalność i zdrowie. Łagodny, przyjazny dla żołądka kwas octowy odtruwa organizm i uwalnia go od chorobotwórczych drobnoustrojów.

Ocet już starożytności był używany do dezynfekowania, był też naturalnym środkiem konserwującym żywność. Został nazwany pierwszym na świecie i naturalnym lekarstwem.

Już w 400 roku p.n.e Hipokrates,uznany za „ojca medycyny” używał octu do leczenia swoich pacjentów

Rzymscy żołnierze spożywali rozcieńczony ocet w wodzie, napój nazwany jest „posca” – odkażał, regenerował, dodawał sił witalnych.

W średniowiecznej Marsylii podczas epidemii dżumy, czterech złodziei którzy okradali domy chorych, nie zachorowało na tę zakaźną chorobę, a po tym jak zostali złapani, okazało się, że regularnie przemywali swoje ciało oraz spożywali mieszankę octu i ziół. Tak powstała do dziś popularna mikstura zwana „Octem czterech złodziei”.

W XVIII i XIX wieku ocet mieszany z owocami pomagał wytrzymywać w upale podczas ciężkiej pracy na polu. Dzięki potasowi – uśmierza zmęczenie.

Ocet jabłkowy posiada wspaniałe właściwości – wspomaga prawidłowe trawienie, pobudza przemianę materii, poprawia ukrwienie, wzmacnia i przyśpiesza proces samooczyszczania się organizmu. Wpływa pozytywnie na koncentrację, poprawia pamięć.

Obecna dieta jest w większości wysokobiałkowa i wysokotłuszczowa, ocet pozwala utrzymać równowagę kwasowo-zasadową.

Ocet jabłkowy wpływa korzystnie również na urodę – poprawia ukrwienie skóry oraz pobudza jej czynności. Jest bogaty m.in. w potas, który odpowiada za prawidłową pracę naczyń krwionośnych. Pomaga utrzymać piękną i zdrową cerę. Pozytywnie wpływa na stan zębów i dziąseł.

Ocet wytwarzany w Sadzie Zaścianki, jest unikalny i wyjątkowy, ponieważ  powstaje z niefiltrowanego soku tłoczonego na zimno (z ang. ten rodzaj octu nazywa się: apple cider vinegar, spotykany skrót ACV). Bez dodatku cukru czy wody. Od początku fermentacji do momentu rozlania w butelki upływa co najmniej 6 miesięcy (metoda Orleańska). Ocet jest dojrzały i osiąga pełnię smaku i maksymalną ilość mikro i makro elementów. I tylko taki ocet ma właściwości lecznicze.

Dla porównania, octy produkowane masowo powstają w specjalnych maszynach a proces jest sztucznie przyśpieszany i trwa zaledwie kilka dni (!).

Ocet pasteryzowany – pasteryzacja w temperaturze 60 stopni, powoduje zatrzymanie procesu fermentacji octowej, ale najważniejsze właściwości są zachowane. Smaki zapach pozostają bez zmian.

Idealnie nadaje się do sałatek, galarety i marynat.

Ocet dostępny w butelkach o pojemności 250 ml i 500 ml.

Ocet niepasteryzowany, Żywy Ocet z matką octową – zawiera najwięcej dobroczynnych substancji, dzięki obecności matki octowej (zaczyn).

Będzie się pięknie rozwijał z biegiem czasu, zmieni również barwę na ciemniejszą.

Z biegiem czasu pojawi się również matka octowa (mająca delikatną strukturę galaretki), jest to naturalny proces cały czas zachodzącej fermentacji octowej. Można ją zebrać i wyrzucić, lub wykorzystać jako starter do samodzielnej produkcji octu np. z malin.

Żywy Ocet jest idealny do sporządzenia Powerdrink-a, Oxymel-a. Warto go trzymać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu, nie musi to być lodówka.

Ocet dostępny w butelkach o pojemności 250 ml i 500 ml.

Najczęściej zadawane pytania:

  1. Z czego powstaje ocet?

Ocet wytwarzany przez nas powstaje z soku, który tłoczymy na zimno z jabłek z naszego sadu. Najczęściej tłoczymy sok z odmian: Rubin, Honeycrisp, Jonagored, Fuji, Gloster, Ligol, Pinova – dobieramy proporcje tak by w optymalny sposób wydobyć z naszych jabłek to co najlepsze, soczystość honneycrisp-a, kawasowość glostera, taniczność i słodycz pinovy. Każdy ten aspekt ma znaczenie jaki smak otrzymamy na końcu. Ocet powstaje w 100% z naturalnego soku jabłkowego. Nie dodajemy ani cukru ani wody.

  1. Czym się różni ocet produkowany masowo od produkowanego ręcznie?

Ocet powstaje dzięki fermentacji, najpierw alkoholowej, następnie octowej – nasz ocet przez minimum 6 miesięcy dojrzewa w zbiornikach z dostępem tlenu, dzięki czemu szlachetnieje i wzbogaca się w związki organiczne i minerały. Ocet produkowany masowo powstaje w ciągu kilku dni w specjalnych maszynach.

Nasz ocet powstaje z 100% soku jabłkowego tłoczonego przez nas, ocet „sklepowy” najczęściej postaje z wytłoków z jabłek, zalanych wodą.

  1. Jak wygląda proces powstawania octu?

Wytłoczony sok wlewany jest do zbiorników z szerokim wiekiem, musi mieć jak największy dostęp powietrza. Zbiorniki stoją w temperaturze ok 20 stopni. Najpierw odbywa się fermentacja alkoholowa – cukier zawarty w owocach przekształaca się w alkohol. Następnie, jako że jest duży dostęp tlenu następuje fermentacja octowa – wtedy powstaje charakterystyczny smak i zapach. Ocet przez mininum 6 miesięcy stoi w ciepłym pomieszczeniu i „dojrzewa”. Na sam koniec, ocet jest pasteryzowany i rozlewany do butelek.

  1. Jak długo ocet może stać otwarty? Jak przechowywać, żeby nie stracił swoich walorów?

Ocet jest uważany za jedenz najstarszych naturalnych konserwantów, to oznacza, że się w ogóle nie psuje. Uważa się nawet, że im dłużej stoi, tym większej głębi smaku nabiera.

Rekomendujemy spożycie octu w ciągu 2-ch lat od daty produkcji. Po otwarciu można go przechowywać w temperaturze pokojowej.

octy jabłkowe
Share