Shrub czyli słodko-kwaśny syrop przyrządzany na bazie owoców i octu

 

Średniowieczny sposób na przechowywanie owoców miękkich, aby przetrwały przez kilka miesięcy zachowując swój smak. A sam przepis na shrub pochodzi z antycznej Persji, gdzie słowo to oznaczało „napój”.

Ciekawostka: wielbicielami shrub-a byli m.in. Benjamin Franklin i Thomas Jefferson.

Ocet na przestrzeni stuleci pojawiał się często w różnych formach, w różnych kombinacjach smakowych, ale jego właściwości były od zawsze doceniane i wciąż niezmienne – odkaża, tonizuje, pobudza przemianę materii, orzeźwia i gasi pragnienie.

 

Co to jest shrub i jak powstaje?

 

Shrub jest to skoncentrowany syrop robiony z owoców, octu i cukru, baza do odświeżających (słodko-kwaśnych) drinków. Syrop dzięki któremu drink alkoholowy lub bezalkoholowy zyskuje niezwykle odświeżający akcent. Macerowane w occie owoce oddają swój niesamowity smak i słodycz, która w połączeniu z kwaśnym octem i cukrem daje niezwykle smaczną kombinację.

W Sadzie Zaścianki rozpoczynamy produkcję shrub-ów z owoców, które mamy w Sadzie: z wiśni, mirabelek, malin, porzeczki, pigwy czy rabarbaru.

Świeże, dojrzałe owoce zasypujemy cukrem, zalewamy octem i mieszamy. Po trzech miesiącach shrub jest gotowy do rozlewania.

 

Jak pić shrub?

 

Shrub-y przeżywają właśnie swoją drugą lub nawet trzecią młodość i stanowią podstawę wielu koktajli w modnych cocktail barach w USA i UK, a u nas można je skosztować w Cosmo Bar w Cosmopolitanie, gdzie właściele sami przyrządzają swoje shrub-y (na bazie octu Sad Zaścianki!).

Shrub również fantastycznie pasuje do sałatek w szczególności doskonale przełamuje np. słony smak sera pleśniowego, jako słodko-kwaśny dressing będzie idealny. Pasuje również jako polewa do lodów.

Absolutny wart jest spróbowania! 2 łyżki stołowe shrab-u na szklankę wody sodowej lub gazowanej oraz kostki lodu.

 

Produkt będzie w sprzedaży w butelkach o pojemności 250 ml.

 

Guru tworzenia shrub-ów i koktajli Michael Dietsch w książce „Shrub an old-fashioned drink for modern times” proponuje na początek połączyć wino lub szampana (kieliszek lub ozdobna szklanka) z ulubionym smakiem shrub-a, obowiązkowo wszystkie składniki schłodzone. Już niebawem opublikujemy kilka przepisów z wykorzystaniem shrub-ów.

Share