Ocet jabłkowy

Naturalny, niefiltrowany ocet jabłkowy,

wytwarzany ręcznie z 100% soku jabłkowego tłoczonego na zimno.

bez dodatku wody, bez dodatku cukru,

uzyskany przez 6-miesięczną fermentację octową

 

Ocet jabłkowy znany od starożytności jako doskonały eliksir oczyszczający i leczniczy. Zawiera wiele cennych składników w istotny sposób wspierających witalność i zdrowie. Łagodny, przyjazny dla żołądka kwas octowy odtruwa organizm i uwalnia go od chorobotwórczych drobnoustrojów.

Posiada wspaniałe właściwości – pobudza przemianę materii, poprawia ukrwienie i przyśpiesza proces samooczyszczania się organizmu. Wpływa pozytywnie na koncentrację, poprawia pamięć.

Ocet jabłkowy wpływa korzystnie również na urodę – poprawia ukrwienie skóry oraz pobudza jej czynności. Jest bogaty m.in. w potas, który odpowiada za prawidłową pracę naczyń krwionośnych. Pomaga utrzymać piękną i zdrową cerę. Pozytywnie wpływa na stan zębów i dziąseł.

Najczęściej zadawane pytania:

  1. Z czego powstaje ocet?

Ocet wytwarzany przez nas powstaje z soku, który tłoczymy na zimno z jabłek z naszego sadu. Najczęściej tłoczymy sok z odmian: Rubin, Honeycrisp, Jonagored, Fuji, Gloster, Ligol, Pinova – dobieramy proporcje tak by w optymalny sposób wydobyć z naszych jabłek to co najlepsze, soczystość honneycrisp-a, kawasowość glostera, taniczność i słodycz pinovy. Każdy ten aspekt ma znaczenie jaki smak otrzymamy na końcu. Ocet powstaje w 100% z naturalnego soku jabłkowego. Nie dodajemy ani cukru ani wody.

  1. Czym się różni ocet produkowany masowo od produkowanego ręcznie?

Ocet powstaje dzięki fermentacji, najpierw alkoholowej, następnie octowej – nasz ocet przez minimum 6 miesięcy dojrzewa w zbiornikach z dostępem tlenu, dzięki czemu szlachetnieje i wzbogaca się w związki organiczne i minerały. Ocet produkowany masowo powstaje w ciągu kilku dni w specjalnych maszynach.

Nasz ocet powstaje z 100% soku jabłkowego tłoczonego przez nas, ocet „sklepowy” najczęściej postaje z wytłoków z jabłek, zalanych wodą.

  1. Jak wygląda proces powstawania octu?

Wytłoczony sok wlewany jest do zbiorników z szerokim wiekiem, musi mieć jak największy dostęp powietrza. Zbiorniki stoją w temperaturze ok 20 stopni. Najpierw odbywa się fermentacja alkoholowa – cukier zawarty w owocach przekształaca się w alkohol. Następnie, jako że jest duży dostęp tlenu następuje fermentacja octowa – wtedy powstaje charakterystyczny smak i zapach. Ocet przez mininum 6 miesięcy stoi w ciepłym pomieszczeniu i „dojrzewa”. Na sam koniec, ocet jest pasteryzowany i rozlewany do butelek.

  1. Jak długo ocet może stać otwarty? Jak przechowywać, żeby nie stracił swoich walorów?

Ocet jest uważany za jedenz najstarszych naturalnych konserwantów, to oznacza, że się w ogóle nie psuje. Uważa się nawet, że im dłużej stoi, tym większej głębi smaku nabiera.

Rekomendujemy spożycie octu w ciągu 2-ch lat od daty produkcji. Po otwarciu można go przechowywać w temperaturze pokojowej.

Share