Cudze chwalicie, swego nie znacie – często spotykamy potrawy, które są dla nas obecnie odkryciem, ale kiedy dobrze poszukać w źródłach, okazuje się, że znali je nasi przodkowie. Tak jest w przypadku gąszcza, wytrawnej konfitury, która była bardzo powszechna na królewskich stołach w średniowieczu.
Gąszcz – co jest?
Gąszczem nazywamy gęsty sos owocowo-warzywny doprawiony octem, cukrem i przyprawami korzennymi. Przede wszystkim jego smak określa się jako kwaśno-słodko-ostry.
Można też użyć określenia, że jest to wytrawna konfitura.
Skąd pochodzi gąszcz?
Gąszcz w średniowieczu królował na polskich i europejskich stołach. Pomagał w zamaskowaniu niezbyt świeżego mięsa oraz nadawał wyrazu mdłym potrawom.
Dopiero później, w erze kolonizacji, trafił do Indii, skąd znów rozpowszechnił się na całym świecie pod pojęciem chutney (czatnej).
Jak powstaje gąszcz?
Sposobów na przygotowanie jest mnóstwo – najczęściej bazą jest czerwona cebula oraz warzywa i owoce sezonowe. Wszystkie składniki wkładamy do garnka, dodajemy ocet, cukier i przyprawy. Gotujemy przez kilka godzin na małym ogniu, aby konsystencja była gęsta.
Z czym jeść gąszcz?
Możliwości jest mnóstwo – jako dodatek do mięsa, jako dodatek do warzyw, posmarowany na bułce chałce z twarożkiem kozim będzie idealnym pomysłem na śniadanie.
Gąszcz w Sadzie Zaścianki robimy na bazie octu jabłkowego z czerwonej cebuli, śliwek i mirabelek pozostałych z odlania syropu z shrab-ów oraz jabłek. Dodajemy też przyprawy: cynamon, goździki, imbir, chili.