Cudze chwalicie, swego nie znacie – często spotykamy potrawy, które są dla nas obecnie odkryciem, ale kiedy dobrze poszukać w źródłach, okazuje się, że znali je nasi przodkowie. Tak jest w przypadku gąszcza, wytrawnej konfitury, która była bardzo powszechna na królewskich stołach w średniowieczu.

 

Gąszcz – co jest?

Gąszczem nazywamy gęsty sos owocowo-warzywny doprawiony octem, cukrem i przyprawami korzennymi. Przede wszystkim jego smak określa się jako kwaśno-słodko-ostry.

Można też użyć określenia, że jest to wytrawna konfitura.

 

Skąd pochodzi gąszcz?

Gąszcz w średniowieczu królował na polskich i europejskich stołach. Pomagał w zamaskowaniu niezbyt świeżego mięsa oraz nadawał wyrazu mdłym potrawom.

Dopiero później, w erze kolonizacji, trafił do Indii, skąd znów rozpowszechnił się na całym świecie pod pojęciem chutney (czatnej).

 

Jak powstaje gąszcz?

Sposobów na przygotowanie jest mnóstwo – najczęściej bazą jest czerwona cebula oraz warzywa i owoce sezonowe. Wszystkie składniki wkładamy do garnka, dodajemy ocet, cukier i przyprawy. Gotujemy przez kilka godzin na małym ogniu, aby konsystencja była gęsta. 

 

Z czym jeść gąszcz?

Możliwości jest mnóstwo – jako dodatek do mięsa, jako dodatek do warzyw, posmarowany na bułce chałce z twarożkiem kozim będzie idealnym pomysłem na śniadanie.

z czym jeść gąszcz

z czym jeść gąszcz

 

Gąszcz w Sadzie Zaścianki robimy na bazie octu jabłkowego z czerwonej cebuli, śliwek i mirabelek pozostałych z odlania syropu z shrab-ów oraz jabłek. Dodajemy też przyprawy: cynamon, goździki, imbir, chili.

 

składniki do gąszcza

składniki do gąszcza

Share