Podróżnik kulinarny Mikołaj Rey odwiedził Sad Zaścianki. Zobacz, czym był zainteresowany oraz czego się od nas dowiedział. Obejrzyj materiał Dzień Dobry TVN.
Mikołaj przez cały dzień obserwował, jak wygląda proces – od zerwania jabłka po powstawanie octu i dalsze przetwory.
W pierwszej kolejności poszliśmy nazrywać jabłek. Wysoki wzrost Mikołaja okazał się być bardzo przydatny 🙂 Był w stanie sięgnąć aż po czubek drzew! Po nazrywaniu odpowiedniej ilości jabłek, pojechaliśmy je wytłoczyć. Używamy tradycyjnej prasy koszowej, jabłka są najpierw mielone a następnie pulpa jest zgniatana pod bardzo dużą siłą. Tłoczenie odbywa się na zimno tzw. metoda cold press.
Aby powstał ocet, wytłoczony świeży sok trafia do specjalnych zbiorników. Następnie zachodzi fermentacja alkoholowa oraz octowa – ponieważ cały czas sok ma dostęp powietrza. Metoda, którą stosujemy nazywana jest „Orleańską”. Fermentowany jest czysty sok z jabłek – bez dodatku wody i cukru – dzięki czemu ocet jest bardzo przyjemny w smaku.
Na bazie octu można tworzyć kolejne produkty: wzmacniający odporność oxymel, owocowo-tonizujące shrub-y oraz gąszcz – wytrawną konfiturę, cenioną już w XVI wieku!
Cały materiał możesz obejrzeć tu https://dziendobry.tvn.pl/a/jakie-wlasciwosci-i-zastosowanie-ma-matka-octowa
Kilka zdjęć z planu 🙂